051 31 23 25

mail ons

Français  On parle Français!

Français  We speak English!

ballon
051 31 23 25 - info@warmeluchtballon.be - Français - Français

In de kijker

Bij welk weer gaat een ballonvaart door?

Bij welke weersomstandigheden gaat uw ballonvaart wel of niet door?
Om te kunnen ballonvaren zijn gunstige weerscondities nodig. Maar wat zijn gunstige weerscondities voor misschien wel de meest weersafhankelijke buitenactiviteit? We belichten graag de meest van invloed zijnde weersfactoren:

Zon
Voor een luchtballonvaart is zon niet noodzakelijk, sterker nog, gedurende de dag kunnen we helemaal niet ballonvaren. Ballonvaren is mogelijk tot ongeveer 1,5 uur na zonsopgang en vanaf ongeveer 1,5 voor zonsondergang. In de tussenliggende periode warmt de zon de aarde teveel op waardoor thermiek onstaat. Simpel gezegd: thermiek is een opstijgende luchtstroom die de luchtballon oncontroleerbaar maakt, wat uiteraard ongewenst is. In de wintermaanden kan men overdag wel vliegen, aangezien de zon dan niet krachit genoeg is om thermiek te veroorzaken.

Wolken
Voor een ballonvaart zijn wolken geen belemmering, althans, deze dienen op een minimale hoogte van circa 500 meter te bevinden zodat we vrij zicht op de grond kunnen houden tijdens de ballonvaart. Vaak lost bewolking in de avond ook nog op waardoor er een prachtige lichtval op het landschap ontstaat.

Regen
Regen is een probleem voor ballonvaarten. Bij lichte regen zal de ballonvaart niet doorgaan. Ten aanzien van onweersbuien spreekt dit voor zich natuurlijk, maar ook wanneer onweersbuien op enkele tientallen kilometers afstand bevinden, kunnen we niet ballonvaren vanwege de gevaarlijke onstabiliteiten die directe invloed kunnen hebben op de veilige uitvoering van de ballonvaart.

Wind
Ballonvaren is mogelijk tot ongeveer 3 beaufort, (20 km/h). Nu word de windsnelheid altijd als gemiddelde wind opgegeven en worden windstoten niet in het algemene weerbericht benoemd. Ook bij windkracht 3 kunnen windvlagen tot 30 km/h aanwezig zijn, wat helaas te veel is om te ballonvaren, dit is vaak het geval bij noord-oostenwind. Soms kan het weer er dus prachtig uitzien, maar kan de wind toch een spelbreker zijn voor het doorgaan van een ballonvaart.

Geplaatst op: 17.03.2022

terug naar overzicht