051 31 23 25

mail ons

Français  On parle Français!

Français  We speak English!

ballon
051 31 23 25 - info@warmeluchtballon.be - Français - Français

VEelgestelde vragen over een ballonvaart bij Warmeluchtballon.Be

 

Waar kunnen wij de prijzen vinden en wat we hiervoor krijgen?

Heel eenvoudig: klik in de menu hiernaast op "ballonvaart prijzen". U kunt reserveren vanaf één persoon. Sedert vele jaren hebben we ook een 'volle mand' tarief zodat u in groep kunt reserveren aan een scherpe prijs. Dankzij deze ballonvaart groepsprijzen is het nu ook mogelijk om met 2 of meer een eigen ballon af te huren! Vergelijk wat u krijgt voor uw geld...een vlucht van 45 minuten in een autobus ballon met 15 of meer passagiers is vanzelfsprekend goedkoper dan een vaart van minstens 1 uur in een kleinere gezellige ballon waarin u nog volop contact hebt met de piloot en medepassagiers.

Terug naar boven


 

Kan ik een cadeaubon voor één persoon omzetten naar een “volle mand” boeking?

Vanzelfsprekend kunt u, als u een ballonvaart cadeaubon voor één of 2 personen hebt, deze bij de boeking van de ballonvaart zelf omzetten naar een ballonvaart voor meer personen. De vrienden of kennissen die erbij komen betalen gewoon bij de vaart zelf en u betaalt met uw geschenkbon. Alles wordt netjes verrekend de dag van de ballonvlucht.

Ook handig om weten: als u een cadeaubon wil schenken hoef je op dat moment dus nog niet te weten met hoeveel personen jullie in totaal zullen zijn voor de ballonvaart. Dit hoeven we pas te weten op het moment van de reservatie. Je kan dus een bon kopen voor 1 persoon, en zo heb je dus nog alle flexibiliteit achteraf!

Terug naar boven


 

Waarom varen warmeluchtballons altijd  vroeg in de morgen of 's avonds ?

Een warmeluchtballon is zeer gevoelig voor THERMIEK, dit zijn stijg- en daalwinden die ontstaan als de zon de aarde opwarmt. Als de zon het hoogst staat is er dus de meeste kans op dit fenomeen en bij thermiek (soort luchtzakken) kan de piloot zijn ballon niet meer op een veilige manier besturen. Dus varen wij altijd wanneer de kans op thermiek klein is, in de zomer 's morgens of 's avonds, in de winter kan bij gunstig weer de ganse dag gevaren worden. Klik hier voor opstijguren ballons.

Terug naar boven


 

Welk weer moet het zijn om te ballonvaren ?

Het weer is de belangrijkste factor voor een prachtige ballonvaart. Er mag zeker niet teveel wind staan en de zichtbaarheid moet goed zijn. Ook moet het stabiel weer zijn zonder windstoten en mogen er zeker geen onweders in de buurt zitten daar deze zeer gevaarlijk zijn voor ballons. Vanzelfsprekend wordt er niet gevlogen bij regen of kans op regen. De dag van de geplande ballonvaart wordt beslist of de weersomstandigheden gunstig zijn of niet. Soms moeten we een geplande ballonvaart dan ook uitstellen, dat is spijtig, en soms is de ontgoocheling groot, maar we maken dan direct een nieuwe afspraak en u zal zien dat u des te meer zal genieten van uw vaart bij goed en veilig ballonweer.

Terug naar boven


 

Hoe laat stijgen jullie op tijdens de verschillende seizoenen?

Er moet vanzelfsprekend daglicht zijn om veilig te kunnen ballonvaren en eventuele obstakels (bv. hoogspanningslijnen) bij de landing te kunnen zien. Klik hiernaast op "INFORMATIE info ballonvaart", daar staat alles duidelijk uitgelegd. U kunt er ook  een kolom met de opstijgtijden per maand vinden, afhankelijk van zonsopgang en zonsondergang. (Altijd ong. binnen de 2 uur na zonsopgang of voor zonsondergang)

Terug naar boven


 

Ik heb last van hoogtevrees, zou ik daar in de luchtballon OOK last van hebben ?

Doordat er, eenmaal opgestegen, in de mand geen contact meer is met de grond, en de ballonmand bovendien zeer stabiel en stil hangt, hebben wij uit ervaring vastgesteld dat zeer weinig mensen last hebben van hoogtevrees in een ballon. Persoonlijk hang ik ook liever 5000 m hoog in een ballon boven de Alpen dan dat ik in mijn dakgoot zit op 6 m hoogte. Dus geen schrik hebben, hoogtevrees komt bijna niet voor in een ballon.

Terug naar boven


 

Welke kledij en schoenen draag ik best bij een ballonvaart ?

Sportieve kledij geschikt voor de tijd van het jaar en stevige schoenen of laarzen, géén hoge hakken aub. Laat u niets wijsmaken ... het is in de lucht meestal niet kouder dan op de grond. Een pet of hoedje als bescherming van uw hoofd tegen de warmte van de brander is wel aanbevolen. Speciaal voor ochtendvaarten bevelen wij waterdichte schoenen of laarzen aan omdat de velden dan nog vochtig zijn van de dauw.

Terug naar boven


 

Is het zeer koud daar hoog in de lucht ?

HELEMAAL NIET, doordat wij een reusachtige warme luchtbel boven onze hoofden hebben en die warme lucht continu uitstraalt naar ons is het in het rieten mandje meestal niet kouder dan op de grond. Bovendien vaart de ballon mee met de wind, en voelt men dus ook geen wind. Speciaal warme kledij is dus niet echt noodzakelijk.

Terug naar boven


 

Hoe hoog wordt er gevlogen en naar waar?

Het luchtruim is overal ingedeeld in bepaalde zones en er zijn minimum en maximum hoogtes wettelijk bepaald in deze zones. Meestal varen we op hoogtes tussen 150 en 1200 m, afhankelijk van wat de passagiers liefst hebben... de klant is koning! Een ballon is totaal onbestuurbaar qua richting, en drijft dus gewoon rustig mee met de wind, waar we naartoe gaan blijft dus een verrassing...daarom spreekt men ook van ballonvaren, meevaren met de wind.

Terug naar boven


 

Hoe geraken we terug bij onze auto na de landing van de ballon ?

We vragen onze passagiers om (indien mogelijk) te zorgen voor een auto om hen terug op te pikken na de vaart. De mensen die u volgen worden volop betrokken in het evenement. Er wordt geprobeerd om regelmatig eens onder de ballon te rijden om eens te zwaaien naar elkaar en bij de landing krijgen de volgers ook een drankje naar keuze. Men moet gewoon onze jeep met aanhangwagen op een rustige en veilige manier volgen. Onze volgwagen heeft contact met de ballonpiloot en weet dus welke route hij best neemt. Er wordt verstandig en niet te snel gereden en op u gewacht als u moet stoppen aan verkeerslichten of zo. Veiligheid voor alles, ook op de grond. Mocht u echt niemand vinden om u te begeleiden en te volgen bij uw ballonavontuur dan proberen wij altijd te zorgen voor een oplossing. Klik hier: LUCHTBALLONVLUCHT praktisch.

Terug naar boven


 

Mogen kinderen ook mee en zijn er beperkingen voor bepaalde personen ?

Natuurlijk zijn kinderen dol op ballons, maar uit ervaring weten we dat de beste leeftijd om ze te laten meevaren is vanaf 7-8 jaar. Dan genieten ze er al echt van en kunnen ook probleemloos over de mand kijken. Voor de verzekering en dus ook voor ons gelden volgende normen: minimaal 7 jaar oud of groot genoeg om over de mand te kunnen kijken (120 cm). Kinderen tussen 7 en 12 jaar krijgen bij ons een reductie.
Wat betreft andere beperkingen: hou er rekening mee dat u minstens 1 u.   moet rechtstaan in de mand (u kunt wel leunen op de boord), en dat de landing een schok kan geven. Bij twijfel: raadpleeg uw dokter! Zwangere vrouwen mogen helaas niet meevaren.
Breng in elk geval steeds de piloot op voorhand op de hoogte van bepaalde probleempjes.

Terug naar boven


 

Hoe lang duurt het opblazen en het opbergen van zo'n reuzengrote ballon ?

Met wat hulp van de passagiers en de toeschouwers moet U rekenen dat het opblazen ongeveer 20 minuten duurt en het opbergen een half uurtje. Bij ieder opstijgen of bij de landing is wat hulp van de passagiers onontbeerlijk. Het spreekwoord zegt : vele handen maken licht werk.
Een ballonvaart is een belevenis ... geen vervoermiddel !

Terug naar boven


 

Mogen foto en filmtoestellen mee in de lucht ?

Natuurlijk mag dat! Wel zijn foto- en filmtoestellen en ook GSM's NIET verzekerd tijdens een ballonvaart. Maar met wat respect voor de privacy van de mensen mag u natuurlijk een prachtige reportage maken van uw ballonvaart belevenis. Foto's met de gsm kunnen ook. Let wel dat je tijdens de ballonvaart mogelijks geen bereik hebt.

Terug naar boven


 

Hoe zit dat met de verzekering?

Geen probleem! U hoeft geen bijkomende verzekering te nemen. Al onze ballons en passagiers zijn goed verzekerd bij AVIABEL volgens de van kracht zijnde Europese normen. Maar wees gerust, ballonvaren is over het algemeen zéér veilig en er gebeuren weinig ernstige ongevallen.

Terug naar boven


 

Mag U zomaar overal landen en hebt U dan geen problemen met de boeren of landeigenaars ?

Doordat een ballon onbestuurbaar is qua richting moeten wij inderdaad steeds beroep doen op de goodwill van de landbouwers en landeigenaars. Wij maken er wel een erezaak van om zo weinig mogelijk schade te veroorzaken en de dieren niet onnodig op te schrikken. Daarom beschikken onze ballons over de stilste branders op de markt. Wij betreden nooit een terrein met de jeep zonder eerst toelating gevraagd te hebben aan de eigenaar. U zult zien, als U zich als een "gast" gedraagt, met respect voor de natuur en de eigenaar van het terrein waar U ongevraagd bent op geland, zijn er meestal géén problemen en bent U van harte welkom. Let wel op niets te beschadigen en vraag toeschouwers en volgers om niet in de gewassen te lopen en zeker geen vuil achter te laten.

Terug naar boven


 

Mag ik roken tijdens een ballonvaart?

Noch op het opstijgterrein, dichtbij de ballon, noch tijdens de ballonvaart mag er gerookt worden. Onze gasflessen met propaan zijn nooit ver weg en in de ballonstof kunt u gaatjes schroeien. Voor en na de ballonvaart kunt op een veilige afstand van de ballon roken.

Terug naar boven


 

Welke afstand wordt er afgelegd tijdens de ballonvaart?

Dit hangt af van de windsnelheid die er is op de dag van uw ballonvaart. We varen minstens een uur met een windsnelheid van 8 tot 25 kilometer per uur, dus een luchtballon legt verschillende kilometers af. Aan de grond mag er weinig wind zijn, want eenmaal opgestegen is de wind meestal sterker op hoogte.

Terug naar boven


 

Hoeveel passagiers kunnen er mee in een luchtballon?

Wij hebben ballons van verschillende groottes. In de kleinste ballon kunnen 2-4 passagiers en de ballonvaarder plaatsnemen. In onze grootste luchtballon kunnen 10 à 11 passagiers en de ballonvaarder meevaren. Gezien we over verschillende luchtballonnen beschikken kunt u bij ons steeds een ballon EXCLUSIEF voor uw groepje bestellen. Indien uw groep uit meer personen zou bestaan kunnen we een luchtballonvaart met meer dan 1 luchtballon tegelijk maken. Er bestaan ook 'autobus' luchtballons van 12-30 passagiers, maar deze zijn volgens ons niet geschikt voor vaarten in onze streek met kleine landingsterreinen. Bovendien is elk contact tussen de piloot en de passagiers dan zoek. Natuurlijk is een 'autobus' ballon goedkoper om te boeken... een autobusrit is ook goedkoper dan een luxe taxirit.

Terug naar boven


 

Instapdeur in een ballonmand: zin of ONZIN?

Ballonmanden met een deur. Dat bestaat inderdaad en vanzelfsprekend heeft ieder professioneel ballonvaartbedrijf dat al uitgeprobeerd... om er snel weer vanaf te stappen. Het is nl. bewezen dan ballonmanden met een deur minder veilig en minder sterk zijn dan een normale ballonmand, zoals die door 99% van de ballonvaarders wordt gebruikt. Een instapdeur verzwakt de constructie van de rieten mand, die sowieso tegen een stootje moet kunnen, en bovendien kan ze enkel geopend en weer grondig en veilig gesloten worden bij absoluut windstil weer. Met andere woorden, als de ballon perfect stil staat voor het opstijgen of na het landen, wat meestal niet het geval is. Bovendien raadt de verzekering ballonvaarten af aan mensen die niet meer mobiel zijn of geen uur meer kunnen rechtstaan en dus niet met wat hulp in de ballonmand geraken. Het weer en de wind zijn de belangrijkste factor voor een mooie en veilige ballonvaart, en NIET sommige gadgets, zoals een deur aan een ballonmand. Wat, trouwens, als deze niet goed gesloten is en opengaat in vlucht, of bij de landing? De piloot kan er niet altijd bij dus alles moet perfect in orde zijn bij het opstijgen en dat wordt gedaan door iemand anders die daar géén opleiding of verantwoordelijkheid voor heeft. Trouwens, in veel landen zijn ballonmanden met een deur gewoon verboden en daarom kiezen professionele ballonvaarders voor bekend, veilig en goedgekeurd materiaal. Veiligheid voor alles!

Terug naar boven


 

Waar kunnen we een ballonvaart maken?

We zijn een op en top West-Vlaams bedrijf uit Harelbeke. We hebben vaste opstijgplaatsen in Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen. Enkele heel populaire opstijgplaatsen: Harelbeke, Ingelmunster, Tielt, Brugge, Deinze, Waregem, Veurne, Ieper, Diksmuide, Houthulst, Gent, De Pinte, Zwevegem, Doornik, Kortrijk, Menen, Roeselare, Kruisem,...
Het is niet persé nodig om naar één van onze opstijgterreinen te komen. Indien u een ballonvaart boekt voor minstens 5 personen, kunnen we opstijgen vanaf ieder veld van minstens 60m op 60m, dat vrij is van obstakels, en waarbij we toestemming van de eigenaar hebben. De windrichting moet wel goedzitten. Twijfelt u: neem gerust contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden. Zo kan je een unieke ballonvaart boven uw streek in Oost- of West-Vlaanderen maken.

Terug naar boven


 

Welke bagage neem ik mee in de ballon?

We vragen aan de passagiers om de bagage zo beperkt mogelijk te houden. Hoe minder je aan boord hebt tijdens een ballonvaart, hoe beter (dit maakt de luchtballonvaart gewoon comfortabeler). Handtassen of rugzakken gaan best mee met de volgwagen. Je mag steeds een fototoestel, gsm of verrekijker meenemen. Extra dikke kleren zijn niet nodig aangezien het in de lucht niet veel kouder is dan aan de grond.

Terug naar boven


 

Hebt u nog andere vragen over een ballonvaart?

Misschien hebt U nog een andere vraag?
Bel of mail ons gerust vrijblijvend...

Terug naar boven