051 31 23 25

mail ons

Français  On parle Français!

Français  We speak English!

ballon
051 31 23 25 - info@warmeluchtballon.be - Français - Français

Ballonvaart meteo

weerbericht ballonvluchten

Waar halen wij de nodige meteo informatie ?  
Uiterst belangrijk voor een ballonvaart is weten of het weer al dan niet geschikt is om een vaart te maken. Wat het ideale weer is om een verantwoorde ballonvlucht te maken kunt u hier vinden: vragen over weersvoorspellingen, veiligheid, enz.

Voornaamste factoren voor meteo tijdens een ballonvaart:

Een veilige (!) ballonvaart hangt van vele factoren af. De meteo moet aan volgende voornaamse eigenschappen beantwoorden:

  • Geen onweer of kans op onweer in de periode voor of na de ballonvaart (voornamelijk op hele warme dagen waarbij er visueel geen vuiltje aan de lucht is - bvb warmte-onweders zijn levensgevaarlijk voor een ballonvaart: dan komt een onweer razendsnel op - waar en wanneer het ontweer losbarst is onbekend en zelfs niet op radar zichtbaar). Van zodra er kansen op onweer gegeven worden, kunnen we helaas de ballonvaart niet laten doorgaan.
  • Geen prefrontaal weer : zelfs voordat frontzones ons bereiken kunnen deze reeds onstabiliteiten geven in een ballonvaart. Een luchtballon zou hiervoor ongecontroleerd kunnen stijgen of dalen.
  • Windsnelheid: voor een veilige ballonvaart mag het niet teveel waaien: de bovenlimiet ligt op een 8tal knopen aan de grond, zonder windpieken. Op de figuur hiernaast wil dit zeggen dat een windzak een goed merkbare knik moet hebben. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met winden op hoogte, gezien luchtballonnen bij de landing nog steeds de snelheid hebben van de wind op enkele tientallen meters hoogte.

 

Hieronder hebben we een lijstje samengesteld met links naar sites waar het actuele weer, alsook de verwachtingen voor de komende uren (of dagen) kunnen geraadpleegd worden. We kijken steeds naar verschillende meteo-bronnen tegelijk; zo hebben we absolute zekerheid voor een veilige ballonvlucht. Ook kan men telefonisch contact opnemen met de meteodiensten van de verschillende luchthavens om te overleggen of het veilig is om te ballonvaren en stuurt Belgocontrol alle erkende ballonvaarders een paar keer per dag een "ballooning bulletin" met de allerlaatste updates. Voor sommige links is helaas een paswoord nodig.

Terug naar alle informatie